Puolet lääkäriä, puolet tutkijaa

”D-vitamiinin ympärillä velloo monenlaisia uskomuksia ja ihan huuhaatakin. En malta odottaa, että pääsemme tutkimusryhmämme kanssa julkaisemaan nelivuotisen tutkimuksemme tuloksia.

D-vitamiinilla on hyvin monenlaisia vaikutuksia elimistön toimintaan. Parhaiten tunnetaan sen vaikutukset luustoon, mutta se säätelee esimerkiksi immuunijärjestelmän toimintaa. Tutkimusryhmäämme muun muassa kiinnostaa, voidaanko D-vitamiinin saantia lisäämällä vaikuttaa lasten infektiosairastavuuteen, luuston terveyteen ja allergioiden esiintyvyyteen.

Olemme seuranneet lähes tuhannen helsinkiläisvauvan kasvua kaksiviikkoisista kaksivuotiaiksi. Kun jokainen lapsi kävi tarkastettavana Kätilöopistolla kolmesti, vipinää riitti. Yksikään vanhemmista tai meistä tutkijoista ei tiennyt, kuka lapsista sai D-vitamiinia 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, kuka taas 30. Annostukset selviävät minullekin vasta aivan loppuvaiheessa.

Oli ilo päästä mukaan tähän tutkimushankkeeseen: teen vasta väitöskirjaani, ja tässä vaiheessa henkilökohtaisen apurahan saaminen ei aina ole helppoa. Lääketieteessähän niitä yleensä saa helpommin, kun on julkaissut useita tieteellisiä artikkeleja. Lastentautien tutkimussäätiö on yksi suurtutkimuksemme rahoittajista.

”Näinä kolmena tutkimusvuonna tieteellinen ajatteluni onkin kehittynyt selvästi. En usko mitä tahansa, vaan osaan paremmin arvioida tutkimuksia ja tutkimusasetelmia. ”

Olen kiitollinen ja innoissani, että voin jakaa työaikani tutkijan sekä lastenlääkärin arkeen. Teen pari päivää viikossa kliinistä potilastyötä Lastenklinikalla ja Jorvissa. Molemmista töistä on hyötyä, sillä ne antavat toisiaan tukevia näkökulmia.

Lääkärin peruskoulutuksessa ei juuri perehdytä tilastollisiin analyyseihin. Näinä kolmena tutkimusvuonna tieteellinen ajatteluni onkin kehittynyt selvästi. En usko mitä tahansa, vaan osaan paremmin arvioida tutkimuksia ja tutkimusasetelmia. Tutkijana on hienoa syventyä rauhassa omaan tutkimusaiheeseen.

Kliinikon työssä parasta ja motivoivinta on pienten potilaiden kohtaaminen. Arki lastenlääkärinä myös pitää jalat maassa ja pystyn hyödyntämään tutkimustuloksia sairaalan arjessa.

Tutkimuksemme valmistuu loppuvuodesta 2017, ja haluaisin jatkaa tutkijana tämän hankkeen jälkeenkin. Väitöskirjani käsittelee D-vitamiinin vaikutuksia lapsuusajan allergioihin ja infektioihin.
D-vitamiinitutkimuksen tulokset julkistetaan ajallaan, mutta sen verran voin kertoa, että omille kuusi- ja yhdeksänvuotialle lapsilleni syötän tällä hetkellä D-vitamiinia nykysuositusten mukaan.

Jenni Rosendahl
Tutkija, lastenlääkäri, HYKS Lastenklinikka ja Jorvi