Miksi meitä tarvitaan

Miksi meitä tarvitaan

Lastentautien tutkimussäätiö laittoi alkuun lasten sairauksen tutkimuksen Suomessa 1940-luvulla. Meitä tarvitaan yhä, jotta tutkijoilla on työhönsä riittävästi resursseja ja he voivat löytää keinoja yhä useampien lasten auttamiseksi ja parantamiseksi.

Lue tarinat siitä, mikä merkitys työllämme on tutkijoille ja sairastuneiden lasten läheisille.

olli-lohi-nelio

Syöpää sairastavat lapset saivat ikioman professorin

Olli Lohi on Suomen ihkaensimmäinen lasten veri- ja syöpätautien professori. Hän edistää etenkin leukemian tutkimusta. Uudessa roolissaan Olli Lohi haluaa myös käyttää asemaansa pienen ja hauraan erikoisalansa puolustamiseen.

lue lisää

PaulaTahtinen002-nelio

Ravintolisä äidille saattaa parantaa pikkulapsen vastustuskykyä
Korvatulehduksien hoidossa antibioottien käyttö on vähentynyt selvästi, kiitos Paula Tähtisen tutkimuksen. Parhaillaan Tähtinen tutkii, voisiko antibioottien haittoja lapsilla vähentää antamalla odottaville äideille mikrobeihin vaikuttavaa ravintolisää.

lue lisää

Santtu Heinonen

Korona ja rs-virus tarttuvat lapsiin lähes päinvastaisesti
Tutkija Santtu Heinonen tutkii kahden hyvin erilaisen taudinaiheuttajan, covid19- ja RS-viruksen vaikutuksia lapsiin. Ei ihme, että hänen tutkimuksensa on sekä median ja kollegoiden intensiivisen mielenkiinnon kohteena.

lue lisää

E458C223-7B33-4C15-A95D-B3C7FD69AD17

Triathlon on isän ja tyttären yhteinen haave
Täysmatkan triathlon, eli 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42 kilometriä juoksua. Siinä haave, joka alkoi elää keravalaisen Tomi Jaakkolan mielessä koronakeväänä 2020. Ainutlaatuisen haaveesta teki se, että Tomi halusi tehdä sen yhdessä monivammaisen tyttärensä Sumin kanssa.

lue lisää

J-J_Sinikumpu_LTS_potretti_rajaus_pyöreäksi

6G-tekniikka vyöryy lasten luunmurtumien hoitoon
Lastenkirurgi ja lasten ortopedi Juha-Jaakko Sinikumpu kutsui työryhmäänsä paitsi muita kirurgeja, myös insinöörejä, biokemistejä ja geenitutkijoita. Yhteistyössä syntyy uusia hoitomenetelmiä, jotka vähentävät hoidontarvetta sekä sairaalapäiviä.
lue lisää

liisa_jarvela_small

Lasten syöpähoito yksilöllistyy
Sytostaattihoidot ovat elintärkeitä syövästä paranemiseen, mutta haitallisia lapsen suolistolle ja myöhemmälle terveydelle. Liisa Järvelä tutkii, miten haittoja voisi pienentää.

lue lisää

mikko-pakarinen

Vastasyntyneen maksasairaus vaatii nopeita toimenpiteitä
Professori Mikko Pakarinen tutkimusryhmänsä kanssa tutkii lasten maksa- ja mahasuolikanavan synnynnäisiä sairauksia.

lue lisää

KalleKurppa-600px

Läpimurtoja keliakian hoidossa
Kalle Kurpan työ lasten suolistosairauksien ja keliakian tutkimuksessa auttaa pieniä potilaita monin tavoin. ”Uusilla menetelmillä keliakian diagnosoiminen helpottuu. Toivottavasti nykyistä useampi lapsi pääsee hoidon piiriin.”

lue lisää

samuli-rautava-600px

Antibioottien käyttö vauvoilla tulee vähenemään
Apulaisprofessori Samuli Rautava etsii keinoja, joilla vastasyntyneiden hengenvaaralliset bakteeritulehdukset pystytään tunnistamaan. Nykyisin liian moni vauva saa antibioottikuurin, joka myöhemmin osoittautuu tarpeettomaksi. Antibiooteilla on haitallisia vaikutuksia lasten suolistoon sekä kasvuun.

lue lisää

uusimaa-johanna-414px

Tutkimusprojekti antaa nimen tuntemattomille taudeille
Johanna Uusimaa työryhmineen tutkii harvinaisia lasten perinnöllisiä aivosairauksia, jotka oirehtivat kehityshäiriöinä, epilepsiana tai erilaisina liikehäiriöinä. Paremmalla hoidolla voidaan vaikuttaa sairastuneen elämänlaatuun koko hänen elämänsä ajan.

lue lisää

raivio

Murrosiän mysteeri avautuu koko ajan
Murrosikä on kiehtova ja myrskyisä elämänvaihe. Mutta joistain syistä kaikilla lapsilla murrosikä ei käynnisty, ja näitä syitä olen tutkinut yli 20 vuotta.

lue lisää

luka-rounded-600x600

Kiitos tutkijoiden, Lukalla menee hyvin
Kun lapsella puhkeaa diabetes, koko perhe on uuden edessä. Lääketieteen ansiosta espoolainen Luka Leivo pystyy kuitenkin elämään normaalia elämää.

lue lisää

rosendahl

Puolet lääkäriä, puolet tutkijaa
Jenni Rosendahl on puolet viikosta sairaalassa lastenlääkärinä, ja loppupäivät hän tekee d-vitamiinitutkimusta. ”Arki lastenlääkärinä pitää jalat maassa ja pystyn hyödyntämään tutkimustuloksia sairaalan arjessa.”

lue lisää

Vanhatalo_Sampsa_small-600px

Uusi teknologia avuksi keskosten ja pikkuvauvojen hoitoon
Sampsa Vanhatalon tutkimusryhmät kehittelevät välineitä, joilla vauvojen CP-vammoja voitaisiin havaita nykyistä aiemmin. Vanhatalo on jo kehittänyt keskosvauvojen hoitoon EEG-myssyn, ja seuraavaksi vuorossa on unipatja, älypotkupuku ja kognitiivinen kasvukäyrä neuvolakäyttöön.

lue lisää

Kekalainen_Eliisa_342px

Uudella menetelmällä vastauksia kantasolusiirron arvoituksiin
Eliisa Kekäläinen haluaa löytää syyn sille, miksi esimerkiksi leukemiaa sairastavalle lapselle tehtävä kantasolusiirto ei aina onnistu. Täysin uudenlaisen tekniikan avulla Kekäläinen voi pureutua tutkimaan yksittäistä solua.

lue lisää

jukka-kero-square

Kilpirauhassairauksia aiheuttavien geenien kimpussa
Jukka Kero haluaa selvittää, miten geenit vaikuttavat kilpirauhassairauksien syntyyn. Yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa hän on löytänyt myös uusia geenejä, joiden ei tiedetty osallistuvan kilpirauhasen toimintaan.
lue lisää

Terhi_Tapiainen-square

Mullistava matka mikrobiomiin
Lasten infektiolääkäri Terhi Tapiainen tutkii vastasyntyneiden vauvojen ensimmäisiä ulosteita. Ne saattavat antaa vinkkejä lapsen myöhemmästä terveydestä.

lue lisää